המרפאה הניידת , וטרינר עד הבית , וטרינר ביקור בית

וטרינר נייד , וטרינר עד הבית , וטרינר ביקור בית
מרפאה וטרינרית ניידת, וטרינר נייד, וטרינר עד הבית

FacebookTwitter


דף הבית >> דפי מידע >> פרעושים וקרציות
פרעושים, קרציות, הדברה לפרעושים וקרציות
פרעושים וקרציות בכלבים וחתולים Fleas and Ticks))
 
פרעושים וקרציות הם טפילים חיצוניים הנפוצים בארצנו, "מתארחים" על עורם של הכלבים והחתולים שלנו, מנצלים אותם כמקור מזון וגורמים להם (וגם לנו) לצרות רבות. פרעושים וקרציות קיימים בארצנו בכל חודשי השנה אך עם התחממות מזג האויר לקראת הקיץ ישנה עליה משמעותית בנגיעות בפרעושים וקרציות בכלבים וחתולים. מלבד העובדה שהם גורמים לגירודים מציקים (הגוררים קרחות ואזורים דלקתיים בעור), תופעות של אלרגיה, אנמיה, תולעים בחתולים ובכלבים ועוד – הם גם מעבירים מגוון של מחלות מסוכנות (כדוגמת קדחת קרציות) לבעלי החיים וגם...לבני האדם.
 
לדילוג הישר לאופן הטיפול בפרעושים וקרציות
 
פרעושים:
פרעושים הם הטפילים החיצוניים הנפוצים ביותר אצל חיות הבית כדוגמת כלבים וחתולים. מדובר בפרעושים ולא פשפשים כפי שאנשים רבים נוטים לחשוב. פרעושים פעילים ונוכחים יותר בחודשי הקיץ החמים אך מטבע הדברים הם מתקיימים בארצנו החמה במשך כל השנה. גודלם 1-3 מ"מ, הם בעלי יכולת ניתור מרשימה, מוארכים מעט בצורתם וצבעם חום-שחור. ישנם מינים רבים מאוד של פרעושים בעולם וחלקם ייחודיים לבעלי חיים מסויימים. בארצנו הפרעוש הנפוץ ביותר בכלבים וחתולים נקרא "פרעוש החתול" (Ctenocephalides). לפרעושים ישנם מספר צורות במחזור החיים שלהם (ביצה, זחל, גולם, בוגר) ורק צורת הפרעוש הבוגר היא זו המשמשמת כפרעוש מוצץ דם מהכלב או החתול. הפרעוש הבוגר הוא זה שלמעשה נמצא על הכלב או החתול ונראה לעיננו. לאחר שיקבל את ארוחת הדם שלו – הפרעוש הבוגר ירד מבעל החיים לסביבה (בביתנו או מחוץ לבית) ושם הוא יתרבה, יתפתח ויעבור את שאר הגלגול שלו. למעשה, רוב רובם של אוכלוסיית הפרעושים (למעלה מ-90%) הן צורות הביניים אשר מתפתחות בסביבה (קרקע, ספות, שטיחים, אריגים ומקומות הרביצה של בעל החיים). חלק מצורות אלו עשוייות לשרוד רדומות בסביבה במשך תקופה ארוכה, כתלות בתזונתם, בטמפרטורה ובלחות בסביבה. כאשר ירגישו שהזמן בשל הם יחזרו לפעילות (לרוב בעת נוכחות פונדקאי, בעל חיים, בסביבתם). בעת שהייתם על בעל החיים הפרעושים נוטים להפריש הפרשות דמויות גרגרים שחורים קטנים הנראים היטב בין פרוות הכלב או החתול בקירבה לעור. הפרעושים עצמם חמקנים מאוד ולא תמיד ניתנים לאיתור בקלות. ולכן גרגרים אלו מעידים לנו במקרים רבים על נוכחותם של פרעושים (אלו פרעושים ולא פשפשים).
 
קרציות:
קרציה הינה טפיל מוצץ דם הנפוץ בכל העולם. ישנן משפחות שונות של קרציות. 2 הקבוצות העיקריות של הקרציות הן הקרציות הקשות והקרציות הרכות. אחת הקרציות הנפוצות בארצנו היא קרצית הכלב החומה (Rhipicephalus sanguineus). מחזור חיי הקרצית כולל גם הוא מספר שלבים (ביצה, זחל, נימפה ובוגר) וגם הוא מתקיים ברובו על הקרקע ולא על בעל החיים. בניגוד למצב בפרעושים- הקרצית ניזונה מארוחת דם מהפונדקאי שלה גם בין שלב לשלב ולאחר כל שלב היא נושרת לקרקע בטרם תתפתח לשלב הבא. הקרצית הבוגרת גדולה משמעותית ביחס לפרעושים, בעלת 8 רגליים ומעוגלת יותר בצורתה. היא עשויה להראות קטנה או גדולה יותר בהתחשב בשלב בו נראתה (לפני או אחרי ארוחת דם). לרוב קרציות יגיעו אל בעלי החיים שלנו במהלך טיול בו הכלב או החתול ידבקו בהן בשדה במגע עם שיחים או בגן הציבורי במפגש עם בעל חיים אחר הנגוע בקרציות.
 
נזקי פרעושים וקרציות:
1. עקיצות- רוק פרעושים וקרציות מכיל חומרים הגורמים לתגובה אלרגית בקרב כלבים וחתולים רבים. הדבר פוגע באיכות חייהם מאחר ועקיצות פרעושים גורמות להם לגירודים רבים, פציעה עצמית, התקרחויות, עיבוי של העור ודלקות עור קשות (עד כדי דלקת עור מוגלתית המכונה Hot spot). מספיקה עקיצה של פרעוש בודד על מנת להצית תגובה אלרגית שכזו. לרוב אזורי הגירוד האופייני כתוצאה מפרעושים הוא סביב אזור בסיס הזנב והגב התחתון בכלבים או ראש וצוואר בחתולים אך יתכנו אזורים שונים ואף מפושטים. עקיצת קרציות נוטה לגרום פחות לגירודים ויותר לפצעים מקומיים, זיהומים ודלקות.

2. איבוד דם- עובדת היותם מוצצי דם מביאה לאיבוד דם עד כדי התפתחות חוסר דם-אנמיה (בעיקר בגורי חתולים או כלבים צעירים ובנגיעות משמעותית בפרעושים או קרציות).

3. תולעים- פרעושים מהווים את מקור ההדבקה העיקרי בתולעים שטוחות. תולעים בחתול או בכלב יופיעו כאשר כלב או חתול מלקקים את האזור בו פרעוש מפריע להם (הם נוטים לבלוע את הפרעושים ולעיתים הדבר קורה גם בעת ליקוק וניקוי עצמי של הפרווה). בתוך הפרעושים מצויות צורות צעירות של תולעים שטוחות ואלו יתפתחו לתולעים בוגרות במערכת העיכול של הכלב.

4. מחלות זיהומיות- פרעושים וקרציות הניזונים מדם הפונדקאי שלהם מעבירים בין בעל חיים אחד למשנהו גורמי מחלות זיהומיות כדוגמת נגיפים, חיידקים או טפילי דם. הבעיה הרפואית המשמעותית ביותר בהקשר זה היא קדחת הקרציות הקיימת בכלבים ומועברת ע"י קרציות. בין היתר תיתכן העברה גם לבני אדם. לרוב העברת המחלות לאדם נגרמת ע"י קרציות ובמקרה של פרעושים הדבר פחות נפוץ ונגרם מפרעושים של חיות אחרות כדוגמת חולדות ולא מפרעושים של כלבים וחתולים.
 
מה עושים?
1. טיפול בכלב או בחתול: יש להקפיד על טיפול תקופתי שוטף ועיקבי למניעה והדברת פרעושים וקרציות על גבי הפונדקאי – כלב או חתול. ישנם תכשירים שונים להדברה של פרעושים וקרציות: אמפולות, קולרים, תרסיסים, כדורים, אבקות, שמפו וכדומה. לרוב פתרון טוב יכול להתקבל ע"י אמפולה לפרעושים ששופכים את תכולתה על עורף הכלב או החתול מדי חודש אך רוב האמפולות אינן מספקות כיסוי כנגד קרציות ולכן לעיתים משלבים זאת עם קולר לקרציות שעונדים על העורף בכדי להרחיק קרציות. ישנם קולרים חדשים המספקים כיסוי הן לפרעושים והן לקרציות ועוד דוגמאות שונות. לחומרים שונים יתרונות וחסרונות שונים וחשוב להתייעץ עם הוטרינר שלכם באשר להמלצתו על חומר ההדברה המתאים לכם. כך או כך, חשוב מאוד לקרוא ולהקפיד על הוראות השימוש בחומר בו בחרתם (ישנם חומרים שאסור לשלב בינהם או שאסורים לשימוש בגיל צעיר, ישנם חומרים לשימוש בכלבים הרעילים מאוד לחתולים ועוד מגבלות שונות).

2. טיפול בסביבה: יש לבצע בו זמנית פעולות להדברת ומניעת פרעושים וקרציות גם במקומות בהם מתפתחות הצורות האחרות במחזור חיי קרציות ופרעושים – בית וסביבה חיצונית. באשר לבית – יש להקפיד על ניקיון יסודי, שאיבת שטיחים, מיטות, ספות מבד וכן הקפדה על ניקוי אזור השינה של בעל החיים. לעיתים ישנה נגיעות משמעותית יותר בקרציות או פרעושים אשר תדרוש מעורבות או התייעצות עם מדביר מקצועי באשר לסוג החומר, אופן ההדברה, הזמן הנדרש להרחקת בעלי החיים מהבית, דרך איוורור הבית, אופן הרחקת המזון ומים של בעל החיים וכדומה. באשר לסביבה החיצונית- מומלץ להתייעץ עם מדביר מוסמך באשר לכך ובמידה ומדובר בשטח ציבורי ניתן גם לפנות לעיריה\רשות העירונית ולבדוק האם יוכלו לעזור בכך.

3. טיפול נגד תולעים: חשוב לזכור – אם יש פרעושים, קיים סיכוי גבוה שישנם גם תולעים. לכן, אם ראיתם על הכלב או החתול שלכם עדות לפרעושים – צרו קשר עם הוטרינר שלכם והתייעצו איתו על טיפול נגד תולעים עבור הכלב או החתול שלכם.
 
זיכרו – חומרי הדברה לפרעושים או קרציות עלולים להיות רעילים לבעלי החיים שלכם בנסיבות שונות (גיל, סוג בעל החיים, מינון ביחס למשקל החיה וכדומה)! תמיד מומלץ להתייעץ עם וטרינר בנוגע לאופי הטיפול הנכון עבורכם ועבור הכלב או החתול שלכם בטרם תתחילו את הטיפול.
 
לסיכום-
נגיעות בפרעושים וקרציות הינה בעיה נפוצה ומוכרת כמעט לכל בעל כלב וחתול. מניעת נגיעות בפרעושים וקרציות (ע"י אמפולות לפרעושים, קולרים, תרסיסים וכדומה) בטרם תיווצר נגיעות בהם תמיד עדיפה על הדברתם כשהכלב או החתול כבר סובל מהם! לעיתים הטיפול עשוי להיות קל ויעיל אך לפעמים נדרש טיפול עיקבי ומסור יותר ואף ניסוי וטעיה בשיטות שונות עד למציאת "דרך המלך" למיגור הטפילים באופן ראוי. כך או כך- אף כלב או חתול לא צריכים לסבול מפרעושים וקרציות וראוי תמיד להתייעץ עם וטרינר בעניין זה על מנת למצוא את הפתרון המתאים לכם.


לפרטים נוספים או להתייעצות בנושא זה ניתן לפנות לצוות המרפאה הוטרינרית הניידת



 
לייבסיטי - בניית אתרים